Lilypie Pregnancy tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

2011. június 27., hétfő

Huszonkét hónapos

Nagyon vártam már ezt a bejegyzést, mert annyi mondanivalóm van Regőről! Persze ehhez képest azért csak két nappal később írom meg, szóval Regő Dániel szombaton volt 22 hónapos. Méreteket nem tudok, elvileg a jövő hét elején megyünk méretkezni. Szóval, menjünk megint sorban.
Evés: forradalmi változásokról számolhatok be! Regőnek két kedvenc étele van: a "bébi" és a "füfü". A bébi természetesen a bébiételeket jelenti, itt az az előrelépés, hogy egyre többfélét megeszik, gyümölcsöset, gabonásat, zöldségeset, húsosat, de a darabosat kiköpködi. Érdekes, mert más darabos ételt simán eszik. Füfü pedig körülbelül minden, amit lát főni. Eleinte csak a rántott, olajban sült, sercegő dolgok, meg a pirítós és a melegszendvics, de most már ha látja, hogy főzök, valami gőzölök a fazékban, akkor rögtön jön, mondja, hogy "kérsz füfüt", és nehezen várja ki, amíg elkészül. Mindenből kér, aztán vagy megeszi, vagy nem. Még gyakoribb a nem, de a napokban kétszer is natúr sült húst ebédelt, ma pedig diós tésztát. Nagy dolgok ezek nekem :) Nagyjából úgy néz ki a napi evése, hogy reggelire pirítóst vagy kiflit kap, mostanában néha bébiételt kér, és akkor kap egy gyümölcsöset - ő tudja, lehet, hogy kell az emésztésének. Aztán nem sokkal a reggeli után tízórai, a reggelitől is függően egy joghurt, gyümölcsös bébiétel, pár szem keksz. Déltájban ebéd, amit mindig megpróbálok a mi ebédünkből adni, mostanában egyre gyakrabban sikerrel, de ha mégse, akkor egy zöldséges-húsos bébiétel.
Alvás után uzsonna négy óra tájban, nagyjából ugyanaz, mint a tízórai. Ebben a bébiétel most nagyon sokszor szerepel, de mindig az előzőektől függ, összességében úgy igyekszem, hogy egy nap csak egyet egyen. Vacsora vagy az, ami ebédre volt, vagy pirítós, melegszendvics - abban megeszi a sajtot, sonkát, egyébként nem - vagy sütök gyorsan valami "füfüt": halrudacskát, tükörtojást, hasonlókat. Inni most már sok mindent iszik a vízen kívül: narancslét, tejet, házi bodzaszörpöt, általában azt kér, amit mi. Egyre kevésbé aggódom az evése miatt, egyrészt látom a fejlődést, másrészt figyelek arra, hogy valamilyen formában mindent megkapjon. Sajnálom, hogy nem eszik friss gyümölcsöt, zöldséget - bár gyümölcsök terén javulás van, már megkóstolta a cseresznyét és a ribizlit.
A szoptatás mostanában kicsit rapszodikus, azt írtam, hogy az estit elhagyja. A reggelit hol kéri, hol nem, ha például apa veszi fel reggel, akkor nem. Szerintem ebben számít az is, hogy nincs iskola Marcinak, Regő is később ébred, jobban kialussza magát, nincs szüksége arra a finom átmenetre az ébredéshez, amit a reggeli szoptatás jelent. A délutáni alváshoz elég fixen kéri, de ha például megyünk valahova és autóban alszik, akkor simán megvan nélküle is. Viszont néha késő délután jön egy kis repetáért :)
Alvás: nem lehet panaszom, most már a legtöbb éjszakát átalussza Regő, egy hétből talán ötöt. Csak ki kellett várni :) Este nyolctól, fél kilenctől reggel fél nyolcig alszik, délután pedig körülbelül fél egytől 2-3 órát.
Beszéd: hát a beszéde csúcs, mindennap van valami apróság, aminél arra gondolok, hogy na ezt külön meg kéne írni a blogon. Szinte mindent mond már, amit nem, azt is kifejezi valahogy, és megvan még a halandzsanyelve is, amin például a telefonba magyaráz. De mindent utánoz, köszön, elköszön, megköszön dolgokat. Valamelyik nap a konyhában a helyére tette a botmixert, és közölte, hogy szívesen. Tegnap, amikor a málnát szedtük, segített, de aztán megéhezett és hívott engem is befelé, de én végezni akartam, erre azt mondta, hogy "hagyjad a bogyót" - bogyó a málna, minden aprószemű gyümölcsöt bogyónak hív. Öröm hallgatni, nagyon aranyosan mondja. Egész ügyesen ragoz, a tárgyrag, a nak-nek, a hoz-hez-höz szinte mindig stimmel, az igeragok változnak, saját magát sokszor tegezi ("jössz anyához") de sokszor eltalálja a megfelelő végződést. Most kezdi egyébként mondani, hogy Regő baba, de azért általában még csak baba, ha meglátja magát tükörben, "én"-t még nem mond.
Nagyon szereti a babákat, gyerekeket, főleg a vele egykorúakat és a kisebbeket, és persze Marcit is imádja. Marcikának hívja, ezt is nagyon aranyosan mondja, és mindenhova hívja magával: ha megyünk enni, ha megyünk fürödni, Regő mindig hozzáteszi, hogy "te is, Marcika" és persze mindenben utánozná.
A mozgásán szerintem már túl sok fejlődnivaló nincs :D na jó, tudom, hogy még ovis, iskolás koráig sokat fog rendeződni, de fut, szalad, felmászik, átmászik, leugrik, nagyon ügyesen lépcsőzik egyedül is, elkapja a labdát és gyorsan motorozik. Páros lábbal még nem ugrál, ezt azt hiszem, majd a kétéves státuszon fogják kérdezni, de szerintem akkor sincs semmi gond, ha két hónap múlva se ugrál, láthatóan ügyes mozgású kisgyerek :)
A szobatisztasággal körülbelül ott tartunk, hogy melegben sokat van kint meztelenül, észreveszi, ha pisil, mondja, mutatja is boldogan, ilyenkor mondom neki, hogy szóljon, ha érzi, hogy kell, de ott még nem tart. Idebenn a fürdőszobában van a bili, esténként megkérdezem fürdés előtt, hogy pisil-e bele, mostanában általában nem a válasz. Hogy azért, mert nem kell neki, vagy mert mostanában már nem szimpatikus a bili, nem tudom. Azt is tudja, mi történik, amikor a nagyok mennek vécére, legalábbis én, szóval ezekkel nincs gond. Ráérünk, én persze örülnék, ha ezen a nyáron simán szobatiszta lenne, de csak nyár végén lesz kétéves, szóval bőven belefér az is, ha még nem. Szóval ilyen az én kis nagyfiam :)

1 megjegyzés: