Lilypie Pregnancy tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

2010. november 25., csütörtök

Ötnegyed év

Regő Dániel ma tizenöt hónapos lett. Balra látható egy igazi, szívdöglesztő tizenöt hónapos férfipillantás :) Okos és szép nagyfiú már, miközben még annyira az én kisbabám :) 10260 gramm és 79 centi, ez 140 gramm gyarapodás és egy centi növekedés egy hónap alatt, remek, főleg, hogy beteg és sokáig étvágytalan is volt.  11 foga van és még jó rá a 21-es cipő. Fejkörfogatot, mellkast most nem mértek. Tegnap megkapta az MMR oltást is, egy hangja nem volt, olyan büszke vagyok rá! Egy hete kapja a homeopátiás kúrát az oltás miatt, remélem, nem nagyon lesznek tünetek, ha lesznek, 7-10 nap múlva várhatók, körülbelül Mikulásra.
Nézzük, mi változott az elmúlt hónap alatt. Regőke alvása romlott, újra visszatért az éjszakai 3-4-5 ébredés, előtte már standard kettő volt. Szerintem a fogzás miatt van, mert nagyon jön az utolsó kisőrlője, meg az első két-három szemfoga, hatalmas piros-fehér púpok vannak a szájában. Fájdalomcsillapító ritkán kell, szoptatva  általában könnyen visszaalszik. Nappal még mindig megvan a két alvása, aminek nagyon örülök. Hol az egyik nagyobb, hol a másik, inkább a délelőtti jellemző talán, van, hogy két és fél, három órát is alszik, aztán délután másfelet. A délelőtti azért ennél legtöbbször rövidebb, a délutáni viszont ritkán hosszabb.
A szoptatások nem változtak - csak annyira, amennyire az éjszakai alvás - nappal négy szopi van, reggel, este és a két alvás előtt, éjjel meg annyi, ahányszor ébred. Plusz persze szörnyűséges esetek, esések, nyűgök, fogfájások esetén vigasztaló szopik is vannak. Az evése javult: jobb az étvágya, talán kicsit kevésbé válogatós, és elkezdett próbálkozni a kanállal evéssel. Nagyon szereti a húst, a kenyeret, a rizst, többféle zöldséget zöldköret formájában, a főzelékeket már nem annyira. Szerencsére szereti a tejtermékeket is, és nincs tőlük baja. A gyümölcsevésére már panaszkodtam, de sikerült haladni, most már valamilyen formában mindennap eszik nyers gyümölcsöt: kásában, joghurtban, túrókrémben. Négyszer eszik, a tízórai helyett alszik, de volt már, hogy reggel fél kilenc felé, alvás előtt kért enni. Hétkor reggelizik, úgyhogy ilyentájban már simán tízóraizhat. Új ételek voltak: citrom, mandarin, káposzta, köles, tej, vaj, méz, és olyan apróságok vagy fűszerek, mint a fahéj, gyömbér, sütiben a kakaópor és betegen a kamillatea.
Mindenben egyre ügyesebb, öröm figyelni napról napra a fejlődését. :) A legszebben és legegyértelműbben kimondott szava a mama és a hinta (mama nem rám, hanem a nagymamájára), nagyon sok mindenre mond papát, pápát: apára, papára, lámpára, újabban megfigyeltem arra is, hogy valaki elment, meg egy csomószor csak úgy rejtélyesen mondja. Állathangokat utánoz: ugat, nyerít, hápog, kotkodácsol, huhog, legújabb a károgás, amióta megérkeztek a kertünkbe a varjak. A cicát,  kakast, kecskét mondja is, utóbbiakat szótagokkal. Egyértelmű szó még a baba, amit babára, gyerekekre és a labdára is használ. Persze az, hogy megkérjük, mondja ezt vagy azt, vagy kérésre utánozza nekünk például a kacsát, nem olyan egyszerű, csak ha neki is pont olyan kedve van. Minek hápogjon, ha épp nem lát kacsát és nem akarja közölni velünk? :) Nagyon szereti a hintát, a labdát, a könyveket, egyes kedvenc játékait. Ügyesen autózik, a legkedveltebb játéka most talán Marci autós boxutcája. Szeret átmenni a mamához, már egyedül is megteszi, ha az ajtók nyitva vannak. Vannak külön ottani játékai, könyvei, mágnesei, naponta egyszer-kétszer egy rövid ideig elvannak egymással, aztán kéretőzik haza. Nagyon szeret fürdeni, bármilyen baja is van, akármennyire is fáradt vagy nyűgös este, fürdéskor mindig jó kedve lesz. Talán újszülött kora óta egyetlenegyszer sírt fürdéskor most, amikor néhány hete beteg volt. 
Öröm nézni, ahogy nyiladozik az értelme. Még nem csinál olyanokat, mint a barátnőim zseni gyerekei, nem tudja betéve az összes testrészét és nem játszik szerepjátékot, de a fejét megmutatja, a zoknit illeszti a lábára, virágot locsol, ha olyan kedve van, odahozza, amit kérünk. Olvas, énekel :).
Mozgásban is nagyon ügyes, már kint is gond nélkül megy, és aranyosan nyújtja a kezét, ha azt akarja, hogy fogjuk. Vagy visít, ha nem akarja, de én mégis fogom :). Ez itthon is új szokása lett, jön és nyújtja a karját, hogy vegyük fel, nem lehet neki ellenállni. Mindenre felmászik és ügyesen, megfordulva lemászik, mászva vagy kézenfogva járva lépcsőzik. 
Ami nem jutott még eszembe Regőről, azt gyertek el és nézzétek meg! :) Még két kép:
Így "tentizik", ha a közelben van néhány kiválasztott kedvenc párna, és mondjuk neki, hogy tente. Ő is mondja, hogy te-te, és ha fáradt, magától is csinálja:

És így szeretik egymást Marcival:

6 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes Regő! És az a fürdőkádas kép... :)
    Imádom az ilyen testvérszeretgetős képeket!!!

    VálaszTörlés
  2. Szépségesek,kedvesek és okosak :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm mindenkinek :) Regi, én is imádom :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon aranyosak:)

    VálaszTörlés
  5. Boldog hófordulót az édes-ügyes kisfiadnak!

    VálaszTörlés
  6. Regőce nagyon ügyes! És igenis ő is zseni, mert azért állathangokat utánozni, énekelni, kanállal enni bizony csupa nagyon ügyes dolgok- az enyémek ilyeneket nem is tudnak. Szóval csak így tovább, Regő! :)És nagyon ügyes vagy az oltással is!

    VálaszTörlés