Lilypie Pregnancy tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

2010. december 27., hétfő

Regő 16 hónapos

Tizenhat hónap, hű de nagy szám! Valahogy ez nekem már olyan sok, majdnem másfél év, aztán lassan majd elfelejtünk hónapokban számolni...
Szóval, karácsony első napján az én kisbabám tizenhat hónapos lett. Előtte, 21-én voltunk mérésen, akkor volt 10340 gramm és 80 centi. Nem sokat gyarapodott, de volt oltás, betegség kettő is, étvágytalanság, szóval nem csoda. Lába körülbelül 21-es, de van 20-as és 22-es cipője is :) és 13 foga van, felül nyolc szép sorban, nincs semmi hiány, lent öt: a négy metszőn kívül az egyik kisőrlő, de látom a másikat is jönni.
Lássuk, mi hogy alakult ebben a hónapban:
 - Alvás: nincs sok változás, még mindig kettőt alszik Regő nappal, bár most, hogy szünet van, és nem kell fél hétkor ébrednie Marcival, előfordult, hogy aludt kilencig, és nappal csak egyet. Az éjszakák is jobbak valamivel, mostanában volt olyan is, hogy hét órát aludt egyben, de teljesen átaludt éjszaka még nem volt.

 - Evés: nagyon rapszodikus, csoda, hogy nem fogyott Regő, bár most az utóbbi betegsége alatt még az is lehet. Ami szinte bármikor jöhet, az a hús és a rizs. Kenyeret hol elfogad, hol nem, gyümölcsöt valamilyen formában most már minden nap tudok neki adni, tejtermékeket is általában szereti, de van, amikor egyáltalán nem kéri, nem könnyű kiigazodni rajta. Viszont sajnos a bébiétel szinte mindig bejön, kivéve betegen. Egyáltalán nem akartam, hogy megismerkedjen vele, de amikor eljön az a pillanat, hogy "de hát valamit csak kell enni", akkor megváltó tud lenni egy-egy üveg. Inni szeret és ügyesen iszik, nagyon szereti a narancslét, de a vizet is, és most már ízesítetlen gyümölcsteát is kap, ha mi azt iszunk és kér. Betegen gyógynövényteát is kapott. 

 - Szoptatás: most már tizenhat hónapja tart, büszke vagyok és örülök, mint ahogy maga a 16 hónapos kor is, ez is olyan soknak tűnik már, pedig Marci szoptatásához képest ez még csak töredék :) Nekem két év a kitűzött célom, és nem látom semmi akadályát, hogy miért ne sikerülne. Most is négyszer szopizik naponta, reggel, este és az alvásokhoz, kivéve, ha betegség, nagy esés, egyéb vigasztalás miatt gyakrabban kéri, de ő nem az a bújós, szopit kérős baba. Egyébként bújós, anyás :)

- Mozgásfejlődés: nagyon ügyesen jár most már kint is, bent is, kint lehet vele kézenfogva sétálni, persze azt még meg kell tanulni, hogy mikor merre. Érdekes módon motorozni, bébitaxizni nem akar még, tologatja, szereli mindkettőt, berreg hozzájuk, örül, ha felültetjük, és a motorral már hátrafelé haladt is, de nem igazán izgatja a kérdés. Majd tavasszal kint, gondolom. :) Mániákus lépcsőző lett, erre Marika néninél van lehetőség, ott aztán kísérgethetjük a csigalépcsőn akármeddig, biztos, hogy mi unjuk meg előbb :) Mindenre felmászik, most már a magasabb kanapéra, fotelre is, és természetesen a dohányzóasztalra:

 - Beszéd: nagyon édes, ahogy a saját nyelvén, időnként érthető szavakat beleszőve, gesztikulálva dumál vagy olvas. Nagyon szereti a könyveket, főleg az állatosakat, nagyon sok állathangot utánoz: nyuszi, kutya, ló, tehén, birka, kígyó, hal, kacsa, liba, varjú... A cicát mondja is, tigrisre, párducra is. Rendesen kimondott szavai még a mama, baba, papa, hinta, és van még egy csomó, amit megértet: babát mond a labdára is, pa a lámpa, pő-pő a cipő és a zokni, sok minden tete, valamiért "gák" a kérek inni. :) Nagyon vicces, hogy mostanában sok mindennek a végére odatesz egy k-t, tetek, pápák :)

 - Egyéb fejlődés: egyre ügyesebben játszik, ügyesedik a keze. Össze tudja ütni a cintányért, csörgeti a csörgődobot, egyre jobban szereti a formabedobót, formakirakót.


Nagy kedvenc a labda, Marcival szoktak egyszerre vagy nyolc labdával játszani. A karácsonyra kapott ajándékok közül a legjobban a fa hangszerek és a golyóhúzogató tetszenek neki. Nagyon szereti a zenét, tapsol, táncol, ujjong, viháncol. Most már rutinosan rakja össze a Montessori tornyot, és megtanult a kisebb darabokból álló szülinapi ajándékával is játszani. Műanyag poharakból is elkezdett építeni. Imád bújócskázni, kukucsolni, nagyon aranyos, amikor a két kezével takarja el az arcát, és nevetve előbújik :)
Szívesen "segít", jön utánunk, ha söprök, hozza a lapátot, de maga is nekiáll söpörni, és apának is segít:


 - főleg, ha létrára mászhat utána. :) Szeret kint is lenni, tetszett neki a szánkó is, a hó is, nem félt semmitől. 

És nagyon tetszett neki az első fürdés az új fürdőszobában, az új kádban:

Mindent egybevetve, egy kis tündér, öröm vele az élet :)

2 megjegyzés:

  1. Édes, okos kisfiú :) Remélem a betegség múltával az étvágya is visszatér!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon okos és ügyes kisfiú ez a Regő! :)

    VálaszTörlés