Lilypie Pregnancy tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

2010. október 27., szerda

Tizennégy hónapos

Regő baba megnőtt :) 10120 gramm, azaz meghaladta a tíz kilót, és 78 centi. Kilenc foga van, meg egy majdnem. Még mindig 21-es lába :D ezek a 14 hónapos számadatok. A többi? Úgy érzem, nem olyan sok változott egy hónap alatt, de ahogy végiggondolom, mit is akarok írni, rájövök, hogy de bizony, sok apróság. Mindennap történik valami új :) Egyre ügyesebb, okosabb és huncutabb.
Az alvása az, ami tényleg nem változott, kétszer alszik nappal és legalább kétszer ébred éjjel. Megfigyeltük, hogy ha Marci nincs itthon, nehezebben alszik el este. Nem volt nehéz megfigyelni :) ha ugyanis Marci itthon van, akkor együtt fürdenek, aztán Regő szopizik a hálószobában, nyugiban, utána Marcinak mesélek, és addig Regő a gyerekszobában randalírozik körülöttünk. Ha Marci nincs itthon, akkor a randalírozás nagyjából kimarad, illetve kicsit még játszhat, huncutkodhat, és elkezdtem mesélni neki is, persze csak képekről, mint amikor nappal olvasunk. Ezzel együtt is sír pár percet elalvás előtt olyankor. Ha nappal fáradt, álmos, pár napja hoz egy textilpelust vagy egy párnát, fel-alá hurcolja a lakásban, és időnként lehajtja rá a fejét, te-te (=tente) megjegyzés kíséretében. A tentét csak erre használjuk, a tényleges alvásra nem, nagyon aranyos :)
Evésileg a szoptatásokban nincs változás, négy nappali szopi van, és ahány ébredés, annyi éjszakai. Tulajdonképpen a szilárd ételekben sincs változás, abból is négy van, tízórai helyett alszik. Viszont elég rapszodikus az evése, ugyanazt az ételt hol kéri, hol nem, hol hatalmas mennyiségeket fal, hol csak csipeget. Viszont ebben  hónapban 35 dekát gyarapodott, szóval eszembe se jut aggódni :) Nagyon megszerette az üveges bébiételt, ritkán kap, de amikor mi olyat eszünk, amiből nem adok neki, akkor már nem főzök külön, hanem bébiételt kap. Valamint a kekszre kattant még rá, Korpovitot kap vagy háztartási kekszet, de csak evés után, esetleg uzsonnára gyümölccsel. De mivel szívesebben adok neki házi dolgokat, elhatároztam, hogy megtanulok kekszeket sütni, és az első nagy sikerű darab már dobozban várja a fogyasztást :) A hónap új ételei voltak: tojásfehérje, szilvalekvár, banán, tejföl, narancslé, majd narancs, nyúlhús Anyukáméknál, sajt, és végül a citrom, az említett keksz összetevőjeként. Igen, banánt csak most kapott először :) amíg volt sok idénygyümölcs, főleg a kertben, addig nem akartam neki venni, hiába már 7 hónaposan bevezethető.
A mozgása egyre ügyesedik, most már nincs akadály, mindenhova fel- és lemászik, rugózik a fotelon, lépcsőzik, és immár kint is elég hosszan, biztosan sétál (de pont ma esett orra-szájra szegénykém egy hosszú séta végén). Az aprómozgásai is napról napra ügyesebbek, lapoz a pici ujjával, a mágnest forgatja és tudja, melyik felével ragad és hogy kell odatenni, újabban nagyon szereti a Montessori tornyot és a pohártornyot, kezdi érdekelni a kanállal és villával evés. Öröm nézni :)
Beszédben mindent próbál utánozni, így kimond egy-egy szót például képeskönyv-nézegetés közben, amikor sokszor ismételjük, aztán nem használja. Babát mond a babára, a labdára (néha abbát), Marcira, és szinte mindenre, aminek arca van, a mosolygó mágnesre, vagy a nagy plüsskacsára. Új igazi szavai most nincsenek, nagyon megy a mama, hinta, apa, anya kizárólag ha az érintett nem hallja :) egyszer mondta, hogy kacsa, és egyébként egész nap be nem áll a szája, angyalnyelven szónokol, és hangosan olvas :) Mondtam már, hogy ennivaló, ugye? :)
És végül a hónap kedvenc fotója:

Apa sajnos tegnap elutazott Marosvásárhelyre, és csak szombaton jön haza, nagyon hiányzik mindannyiuknak!

2 megjegyzés: