Lilypie Pregnancy tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

2011. február 25., péntek

Másfél éves

Az én kis nagyfiam (azaz a pici babám, Regő :D) ma másfél éves lett :) Lassan meg kell tanítani neki a "Hány éves vagy? - Kettő." kérdést-feleletet :)
Nézzük, milyen a másfél éves Regő. Gyönyörűséges, okos, zabálnivalóan aranyos, ügyes és válogatós, röviden :) Méreteket nem tudok, valahol 11 kiló felé lehet, de majd szerdán lesz hivatalos mérés. 16 db foga van és nagyjából 21-es lába - 20-as és 22-es cipői vannak. Részletezve:

Evés: most éppen nagyon válogatós korszakban van Regő. Azt figyeltem meg, hogy ha jön egy betegség, közben gyakorlatilag nem eszik semmit, csak szopik és néha elfogad ezt-azt, utána pedig az étvágya visszajön, de erősen megválogatja, hogy mire fanyalodik rá. Korábban a gyümölccsel kellett trükközni, írtam is a blogon. Most a gyümölcsöket bébiétel vagy aszalt gyümölcs formájában eszi, így ezzel nincs gond, mindennap kap. Zöldséget viszont csak akkor eszik, ha rizsbe van keverve, egyébként rázza a fejét, vagy kiköpi. Tegnap viszont nagy felfedezést tettem: lehet, hogy a habart főzelékeket nem szereti most, ugyanis a párolt borsót, brokkolit megette, nagyon örültem neki. Gyönyörűen eszik kanállal és villával is, és egyedül iszik pohárból, amit aztán dob a mosogatóba, nagyon ügyes!

Szereti a kenyeret, rizst, halat, húst, a tejtermékeket - most már tejet is iszik - a gyümölcsleveket is. Legutóbb olyan újdonságokat kóstolt, mint az aszalt áfonya vagy bébiételben a mangó. Most majd jöhetnek az aprómagvas gyümölcsök, amiknek persze inkább nyár elején lesz a szezonja. A szoptatás változatlanul megy, általában négyszer egy nap, de mostanában többször előfordult, hogy csak három volt, plusz persze éjjel, mostanában 1-2-3 alkalommal.

Alvás:  mostanában kezd lassan átállni az egy nappali alvásra. Múlt héten már azt hittem, egészen átáll, de ezen a héten megint kétszer alszik nappal, körülbelül délelőtt 9-11-ig, és a délutáni alvása lerövidült, 2-3 körül alszik el, és 1-2 óra között változik, hogy mennyit alszik. Este nyolctól reggel fél hétig alszik hétköznapokon egy-két-három ébredéssel, de az elmúlt hónapban két átaludt éjszakánk is volt. Hétvégén viszont, amikor nagyjából egy órával tovább alszik reggel, akkor elég neki az egy nappali alvás is, valamikor a nap közepén körülbelül két óra, ez még nem alakult ki egészen pontosan.

Beszéd: szerintem nagyon ügyes :) A múltkor írtam Regőszótárat, ahhoz képest új szó a néni, a cici, a még, az eszek (tudom, ikes ige, de azt hiszem, nála ez majd később jön :D). Az inni (a szopizni is) továbbra is gák, de néha már mondja azt is, hogy inni, ahogy tőlünk hallja. Összesen mond körülbelül tíz-húsz szót, plusz az állathangok és hangutánzó hangok, mint a brrr az autóra. Néha "mondatokat" is mond, mint pl. egyik éjjel a 'gák még' szókapcsolat, azaz hogy üljünk csak vissza szépen szopizni :) A halandzsa pedig egész nap megy,  mintha valami idegen nyelven beszélne. Mindent megért és mindent megértet (emlékszem, amikor anyukám a húgom babanaplójába írta pontosan ezeket a szavakat :) ) egész testével kommunikál, arcjátékkal, mutogatással, de az egész teste a mutatott dolog irányába hajlik. Nagyon aranyos :)

Fejlődés: a mozgása nagyon ügyes, fut, táncol, mindenre felmászik, most már a felnőtt székekre is, és tegnap az étkezőasztalról szedtem le. Majdhogynem ugrál, persze nem páros lábbal, de ha nagyon örül valaminek, szinte toporzékol örömében, felváltva ugrál a lábain. Ez lehet akár egy pohár víz is, hihetetlenül tud örülni egészen apró és természetes dolgoknak, és ennek úgy örülök! Jó lenne megtartani ezt a tulajdonságát felnőtt korára is.

Szerintem a kézügyessége is jó. Sok dolgot lát Marcitól, így tudja pontosan az autópályán vagy a kiságy szélén tolni az autót, bedugni a szerelőjáték elemeibe a műanyag csavart és összerakni a vékony rúdra húzható Montessori-játékokat is. Nem tudom, ezek mennyire általános dolgok, Marcira nem emlékszem, hogy ebben a korban ilyeneket játszott volna. Ügyesen dob labdát, lapoz könyvet, a forgatható képeket tartalmazó könyvet is forgatja. Általában csak egyszer kell megmutatni neki valamit, és rögtön utánozza. Persze legjobban a kapcsolókat, gombokat szereti, amiből van, amit szabad, van, amit nem, nehéz dolgok ezek :) Próbál öltözni, vetkőzni, nagyjából tudja, melyik ruhadarab melyik testrészére való. Lassan motorozni is megtanul, már tud előrefelé is menni, még a kormányzás van vissza. Csuda vicces :) telefonál mindennel, ami telefonra hasonlít, de azzal is, ami nem, néha egyszerűen a kezét teszi a fülére, és fel-le járkálva dumál.

Mindent próbálgat, utánoz, ügyeskedik, és ebből is nagyon mulatságos dolgok kerekednek ki.

Kezdi érdekelni a rajzolás is, most már állandóan ott van a kisasztalon a ceruzatartó és két füzet. Egyelőre bátortalanul firkál és pettyeget, és néha a ceruza másik végével próbálkozik, de legalább próbálkozik. Úgy szeretném, ha szeretne rajzolni!

A játékok közül még mindig kedvenc a labda, természetesen az autó is, és szereti a játék hangszereket, ügyesen üti a triangulumot is. A zenét hallgatni is szereti, táncol is rá, élvezi. 
Szóval, nálunk ilyen a másfél éves. Az olvasónak talán feltűnt, hogy szobatisztaságról még szó sincs - mert még fel sem merült. Majd a nyáron, kint. Egy-két hete már észrevettem ugyan, hogy Regő rendszeresen este, fürdés előtt pisil, gondoltam is, hogy veszünk egy bilit, és megpróbálom ráültetni olyankor, de mire idáig eljutottunk, a rendszeresség ahogy jött, úgy el is múlt. Nem is bánom, nem akarok biliztetni egyáltalán.

4 megjegyzés:

  1. Mindent megért és mindent megértet - erre a kishúgod is emlékszik, mert ő ilyen ügyes kisgyerek volt. :)

    VálaszTörlés
  2. Boldog 1,5 évet okos, kedves Regőnek :)

    VálaszTörlés
  3. Ügyes Regő! Hiába, második gyerkőc hamarabb tanul. Én is azt vettem észre, hogy nem emlékszem, Máté ennyi idősen ilyeneket csinált volna. Aztán rájöttem, hogy ez azért is lehet, mert neki ennyi idősen nem voltak nagyobbaknak való játékai, amivel próbálkozhatott volna. lehet, ő is megteszi, de nem volt lehetősége. Nálatok is tuti ez van :)
    Ennek ellenére nagyon ügyi a kis másféléves :)
    Bocs, nem akartam regényt írni.

    VálaszTörlés
  4. Moncsi, örülök a regényeknek :) Igen, szerintem is ez van, van összefüggés! Csak a rajzra kell figyelnem, mert azt nem látja Marcitól :( bár az írást látja :)

    VálaszTörlés