Lilypie Pregnancy tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

2010. szeptember 27., hétfő

Tizenhárom hónap

Természetesen a tizenharmadik hónap már nem olyan jelentős, mint az első tizenkettő, de azért egy kis beszámolót megérdemel, és különbenis ideje már. Merthogy Regő napról napra fejlődik. Mindennap tanul valami újat, próbálom összeszedni a gondolataimat.
Az egyéves vizsgálaton megkérdeztem, hogy most már akkor ritkábban jöjjünk mérésre? De a védőnő azt mondta, ő szeretné továbbra is látni. Ezen ne múljék, szívesen elmegyünk, én is kíváncsi vagyok. Tehát a számok: Regő 9770 gramm, 76 centi volt két nappal a 13 hónapossága előtt, 8 foga van és 20/21-es lába. Ez egy centi növekedést és minimális, 70 grammos súlygyarapodást jelent. A fogak számában viszont lassan négy hónapja semmit, de nagyon jön már a kilencedik, a jobb felső kisőrlő, lila, kék, áttetsző az ínye. 
Egyre többet jár és egyre magabiztosabban, nem tudnék egy olyan napot mondani, amikor kimondtam, hogy ez már járás. Én az első lépésektől úgy tekintettem, hogy elindult, és számomra az a nagy nap, de persze akkor még csak pár lépést ment, és nem is mindennap. Mindenesetre a járás a tizenharmadik hónap nagy fegyverténye, hiszen három nappal a szülinapja után tette meg első lépéseit, és most, amikor már betöltötte ezt a hónapot, szépen és hosszan megy, keresztülgyalogol a szobán, fordul, kanyarodik, és sokszor akkor ül le vagy megy le négykézlábba, amikor ő akar. Kint még nem szeretne járni, és a cipővel is hadilábon áll. És azért bent is mászik még, de nem tudnék arányt mondani, hogy melyiket csinálja többet. Talán már többet jár.
Az alvása nem sokat változott, kétszer alszik nappal másfél-két órát, este nyolc körül fekszik le, reggel ha iskolanap van, akkor fél hétkor kel, ha nincs, akkor fél nyolc körül. Éjjel mostanában kétszer ébred, éjféltájban és hajnali 5-6 között, ez így nagyon jó, és biztató, mert ha valamikor, akkor most nagyon fogzik, mégis ilyen jól alszik! Van az ágyában egy kis mackó, amit igazából én szeretnék, ha a barátja lenne, ő ébredés után kidobni szereti :) viszont textilpelust szorongatni szeret elalváskor.
Evése most jobb, mint egy hónappal ezelőtt, kevésbé válogatós. Nappal négyszer szopik: ébredéskor, a két elalváshoz és este. Pluszban persze előfordulnak sürgős vigasztalást érdemlő alkalmak vagy nagy nyűgösségek :) Éjjel mindkét ébredésnél szopizik. Evésben a napirendje nem változott, négyszer eszik, most már nincs gondja a tejtermékekkel, még nem eszik mindenfélét. Új ételek voltak a szülinap óta: joghurt, sertéshús, barack- és meggylekvár, lencse, tojássárgája, kefir, szőlő, túró és végül két nappal ezelőtt a tojásfehérje. Ügyesen eszik kézzel falatkákat, és kezdi érdekelni a kanál és a villa, de ha odaadom neki, még csak játszik vele.
A beszéde és a kis értelme nagyon gyorsan fejlődik! Igazi könyvmoly lett, már hozza a könyvet, hogy melyiket nézegessük együtt. Megismeri és megmutatja a cicát, a lovat. Most kezd egy ujjal mutatni, eddig tenyérrel mutatta vagy több ujjal kaparászta a képeket :) Újabban szeret formabedobózni, persze segítséggel, próbálja összerakni a  montessori világítótornyot, már nem rombolja a pohártornyot. Remekül lehet vele labdázni. ügyesen tologatja az autót és berreg hozzá. Még mindig a szájába veszi a dolgokat, de talán már kevésbé. Öt-hat szót, szókezdeményt mond, egyértelmű szava a mama, az apa hol teljesen megy, hol "ap" vagy éppen "pa", Bátor még mindig Bát vagy Báp, és persze sok más kutya is :) újabban mondja, hogy cccccci vagy cccca, ami ugye a cica, hamamamamamm, amikor minket etet, pa vagy áááppa a lámpára, és van egy lelkesen és hangosan ismételgetett "pá!" amire még nem jöttem rá, hogy mi. Valamint állathangokat utánoz, ugat - de nem ám vau-vau, hanem Bátort utánozza :) - nyerít, hápog :)

3 megjegyzés:

  1. Olyan döbbenetes számomra, hogy már Regő is elmúlt bőven egy éves! valahogy nekem ott megállt az idő. És annyira hihetetlen, hogy még mindig mennyi újdonságot, fejlődést tartogat egyetlen hónap is!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos, ügyes! Texilpelus Marcipánnak is alvási kellék :)

    VálaszTörlés
  3. Szofi, igen, ez számomra is. Azt hittem, hogy ilyenkor már nem is lesz semmi érdekes, pedig...
    Emi, köszi :)

    VálaszTörlés