Lilypie Pregnancy tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

2011. április 25., hétfő

Húsz hónapos

Kerek hófordulóhoz érkeztünk, Regő Dániel ma 20 hónapos :) Az már majdnem két év! Számadatokról később, talán kedden sikerül megmérni, 19 hónaposan el is maradt a mérés. Lássuk, milyen a 20 hónapos Regő ezenkívül. Természetesen okos, ügyes és szép, de tényleg :)
Evés: ezzel kezdem, legyünk túl a rossz oldalán, aztán jöhetnek a jók :) Az evése katasztrofális, bár ha végiggondolom, lehetne még ennél is rosszabb, de egyéves kora előtt sokkal jobb volt, és nem tudom, mi történt azóta. Illetve azt tapasztaltam, hogy nátháknál, betegségeknél elment az étvágya, volt, hogy csak szopott, majd mindig valamilyen változással jött vissza. Hol ezt, hol azt nem evett. Most ott tartunk, hogy reggelire megeszik egy fél szelet margarinos-lekváros kenyeret, iszik hozzá tejet, teát vagy vizet. Tízórai vagy van, vagy nincs, ha van, akkor gyümölcsös bébiétel és/vagy pár szem keksz. Az ebédnél megáll a tudomány, szinte semmit nem szeret, amit főzök, régen meg csak azt szerette... Pár nappal ezelőttig, ha biztosra akartam menni, sült húst készítettem rizzsel, zöldséges rizzsel, de a legutóbbi alkalommal már azt sem ette. Semmi főzelék, tészták sem nagyon, se krumpli, semmi. Megkínálom azzal, amit mi eszünk, aztán vagy elgyengülök és nyitok neki egy újabb gyümölcsös bébiételt, vagy ha nem látom nagyon éhesnek, akkor nem. Semmi zöldséget nem eszik - én viszont falom, lehet, hogy az anyatejen keresztül eljut hozzá is? Gondoltam már erre is, hogy hátha a szoptatás befejeztével csökken majd ez a válogatósság, de emiatt nem fogom elválasztani, jobbat úgysem kaphat. A tejtermékeket szereti, natúr joghurtot, kefirt, sajtot örömmel eszi. Felvágottat nem kap, a sonkát melegszendvicsben megeszi - talán mert úgy nem látja? Gyümölcsöt kizárólag bébiételben, hiába teszem elé ugyanazt darabolva vagy házilag turmixolva, nem kell. Pedig egyéves koráig nem is evett bébiételt. A halat szereti még natúran, sütve. Szóval tiszta kitalálósdi az etetése, és néha stresszes, de azért igyekszem nem aggódni, mert végülis mindenféle tápanyagból jut bele több-kevesebb, és mert szopik (mostanában naponta háromszor, kivéve egy-két fontos vigasztalást). Megpróbálok még valamilyen multivitamint adni neki, mióta beköszöntött a tavasz, nem kapott, talán segítene.
Alvás: ez viszont egyre jobb. Stabilan beállt a napi egy nappali alvás, körülbelül fél 12 körül teszem le aludni Regőt, a textilpelusához ragaszkodik, bekapja az ujját, arcához gyűri a pelust, és egyedül elalszik. Akkor piheni ki magát, ha két-két és fél órát alszik legalább, szokott másfelet is, de akkor este hamar nyűgös lesz. Éjszaka is javul az alvása, most már rendszeresen, hetente egyszer-kétszer megajándékoz egy átaludt éjszakával, de ha ébred, akkor is maximum egyszer. Este fél nyolc, nyolc körül ágyban van (Marcival még bohóckodnak kicsit elalvás előtt) és ha nincs iskola, akkor fél nyolcig is elalszik, én meg élvezem :)
Fejlődés: tényleg egyre ügyesebb és okosabb. Mindent megért, igyekszik megcsinálni, szót fogadni, persze van, amikor az érdekes dolgok fontosabbak, mint azt tenni, amit apa-anya mond :). Szívesen és viszonylag sokat sétál, azt kell még megtanulnia, hogy arra menjen, amerre mi akarunk :) és nagyon ügyesen motorozik már. Szépen eszik kanállal, villával - nem is hagyja, hogy etessem - és régóta ügyesen iszik pohárból. Próbál öltözni, vetkőzni, segít öltöztetésnél, nyújtja kezét-lábát, teszi a lábára a cipőt, zoknit, bedugja a kezét a karnyílásba. Zoknit, nadrágot egyedül leveszi, de volt már, hogy a bodyt is sikerült, ha kikapcsoltuk neki. A rajzolás iránti érdeklődése mostanában lanyhult, amióta nemkívánatos helyeken találtunk ceruza- és egyéb nyomokat, és nincs állandóan elöl egy pohárnyi színes. Nagyon szereti az állatokat mind könyvben, mind élőben, és a zenét. Ha zenét hallgatunk - nemcsak neki valót, hanem mindent, amit mi szeretünk - hozza a hangszereit, táncol, zenél, nevet és tapsol, jó kis bulik szoktak így kikerekedni :). Szeret még kint lenni, szinte minden este egy kisebb küzdelem a behozása :) Játszótérre sajnos ritkán járunk, így nem könnyen derül ki, hogy mászásban és hasonlókban mennyire ügyes, de itthon mindenre felmászik, amire lehet, a motorral pedig a járda két lépcsőjén vagy bent a küszöbökön is simán halad át, fel-le. 
Beszéd: ez a leglátványosabb :) Már nem tudnám összeírni a szavait, szinte mindennap akad valami új, és eljutottunk oda, hogy ha kérjük valamire, hogy mondja ki, kis gondolkodás után kimondja. Ahogy lentebb is írtam, akit tud, a nevén szólítja. Múlóban a "bűvak"-korszak: mondja már az autót és a motort, csak az ismeretlen járművekre és berregő masinákra használja még ezt a saját fejlesztésű szót. Sajnáljuk is, olyan aranyos és egyedi dolog volt, de biztosan lesz még ilyen :) Újabban pedig rövid kis mondatokat használ: itt a mama, ott az anya, gyere ide, Bátor :) Nagyon ügyes :)
Szobatisztaság: Nem tartunk sehol, nem is akarunk, de a múltkor, amikor az Ikeában  jártunk, vettünk azért egy bilit. Hogy legyen, nyárra jó lesz, enni meg addig sem kér. Azóta a fürdőszoba dísze, és amikor Regő először meglátta, nagyon érdekelte. Gondoltam egyet, ráültettem, kérdeztem, belepisil-e. Ő meg belepisilt körülbelül három cseppet, majd felemelte a bilit, és borította a vécébe a tartalmát. Hogy ezt honnan tudta?? Inkább az ügyességekhez kellett volna írnom, mint a szobatisztasághoz, mert azóta se ült rajta :)

4 megjegyzés:

  1. Okos, ügyes és szép, azaz ő Regő :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes! Az evés pedig nem olyan vészes, hiszen nemrég még bébiételben sem evett gyümölcsöt. Úgy tűnik, korszakai vannak, biztos jön majd zöldség korszak is :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Timi!

    Gyere hozzám játszani!
    http://haddegyemmeg.blogspot.com/2011/04/ujra-jatek.html

    VálaszTörlés